Blogi

Vaikuttavan viestinnän 5+1

Julkaistu

05.02.2023

Vaikuttava ja tuloksellinen digitaalinen viestintä on yksi digitaalisen kasvun peruspilareista, joka koskee yhtä lailla järjestöjä ja julkisia toimijoita kuin kaupallista sektoriakin. Viestintä ja markkinointi rakentaa pohjan koko organisaation työlle. Jotta toiminta saavuttaa asetetut tavoitteet, tulee viestinnän olla tehokasta, oikein kohdennettua ja tavoitteellista. Silti monessa organisaatiossa edelleen “huudetaan metsään”, eli käytetään paljon vaivaa sisällön tuottamiseen tietämättä, tavoittaako se ketään tai kiinnostaako se toivottuja kohderyhmiä.

Miten dataohjautuvassa viestinnässä pääsee alkuun?

SEO, SEM, web-analytiikka, CTA, Tag Manager, Search Console… Työkalujen ja termien loputtomaan viidakkoon hukkuu ja eksyy helposti. Asian selvittäminen voi tuntua liian hankalalta ja työläältä. Mistä edes aloitan?

Mutta ei hätää! Pohjimmillaan viestinnän vaikuttavuuden kehittämisessä on kyse hyvin yksinkertaisista asioista. Tuloksien saavuttamiseksi tarvitaan vain määrätietoisuutta, järjestelmällisyyttä ja tiimin yhteen hiileen puhaltamista. Monimutkaiset työkalut ja syväanalyysit voi huoletta jättää myöhemmäksi. Näillä viidellä vinkillä pääset nopeasti alkuun.

1. Tutustu kohderyhmiisi

Vaikuttava viestintä perustuu vahvaan ymmärrykseen siitä, mitkä asiat ovat merkityksellisiä viestin vastaanottajalle. Selvitä siis ensin, keille viestit ja tutustu heidän tapoihinsa ja mielenkiinnon kohteisiinsa. Mene lähelle organisaatiosi asiakkaita ja tutustu heihin haastattelemalla, havainnoimalla ja osallistumalla. Selvitä mikä saa asiakkaasi liikkeelle, puhumaan ja innostumaan. Mitä he arvostavat? Mikä huolettaa heitä juuri nyt? Mikä saa heidät iloiseksi?

Keräämäsi ymmärryksen perusteella pystyt kirkastamaan viestinnän kohderyhmät ja sisältöstrategian. Samalla saat ideoita ja inspiraatiota sisältöihin, jotka valloittavat lukijasi.

2. Kartoita lähtötaso

Jotta pystyy päättämään minne seuraavaksi kannattaa suunnata, on tiedettävä mistä lähdetään. Tee peruskartoitus viestinnän tämänhetkisestä vaikuttavuudesta: Kuinka paljon sisältösi keräävät lukijoita? Kauanko niissä viihdytään? Miten ne menestyvät somessa? Miten liikenne on kehittynyt pitkällä aikavälillä? Mitkä asiat toimivat jo, mitä tulisi kehittää?

Jo peruskartoituksen avulla saat korvaamatonta ymmärrystä työsi tuloksista ja siitä, mihin resurssit kannattaa suunnata. Voin luvata, että analytiikan tutkiminen paljastaa yllätyksiä sekä hyvässä että pahassa ja saa pohtimaan työtapoja uudesta näkökulmasta.

Apua ja vinkkejä analytiikan peruskartoitukseen löytyy mm. täältä.

3. Aseta tavoitteet

Kun toiminnan perustaso on määritelty ja dokumentoitu, voidaan dataohjatulle viestinnän kehittämiselle asettaa realistiset tavoitteet. Hyvä tavoite on:

  • Liiketoimintarelevantti
  • Mitattava
  • Realistinen

 

Tavoitteiden sopiminen, niistä kiinni pitäminen ja aktiivinen työ niiden saavuttamiseksi ovat avainasemassa matkalla kohti vaikuttavampaa viestintää.

Lue täältä, miten voit hyödyntää strategiatyötä viestinnän tavoitteiden muodostamisessa.

4. Uskalla kokeilla

Parempia ja tuloksellisempia toimintatapoja, kanavia tai sisältöjä löytää parhaiten kokeilujen kautta. Exovella luotetaan jatkuvan kokeilun malliin: kokeilut suunnitellaan tavoitteiden pohjalta, niiden tuloksia mitataan ja tulosten analyysistä opitaan seuraavaa kokeilua varten. Näin kartutetaan ymmärrystä kohderyhmistä, verkkosivuston tai -palvelun toimivuudesta, parhaista kanavista ja kiinnostavista sisällöistä.

Kokeiluissa tärkeää on pitkäjänteisyys ja suunnitelmallisuus: toistamalla ja varioimalla löydetään asiat, joilla saa aikaan vaikutusta. Älä siis luovuta liian helposti ja muista säilyttää tietty yhdenmukaisuus, jotta tulokset ovat vertailtavia.

Jos kokeileminen tuntuu pelottavalta tai hankalalta perustella, palauta mieleen tavoitteesi: Onko tavoitteenasi säilyttää status quo? Eikö? Silloin ainoa tapa eteenpäin on muuttaa asioita.

5. Seuraa säännöllisesti

Dataohjattu viestintä ei ole asia, jonka voi hoitaa “kerralla kuntoon”. Kyse on uuden ajattelutavan omaksumisesta ja organisaation toimintatapojen muuttamisesta niin, että työn tulosten seurannasta tulee osa normaalia arkea. Sovittujen tavoitteiden ja mittarien seurannasta tulee tehdä säännöllinen tapa. Sopikaa yhdessä tiimin kesken, missä ja milloin tuloksia käydään läpi ja seuraavia toimenpiteitä suunnitellaan.

Toista!

Muista, että vaikuttava, tuloksellinen viestintä on pitkäjänteistä kehittämistä. Maailma ja ihmisten käyttäytyminen muuttuvat ympärillämme jatkuvasti, ja nyt hyväksi havaittu keino ei ehkä toimi enää myöhemmin. Pysy siis uteliaana ja rohkeana, muista päivittää tavoitteitasi ja jatka kokeilemista!

Jos kiinnostuit dataohjautuvasta viestinnästä, ota yhteyttä. Kehitetään yhdessä tiimillesi sopiva tapa parantaa viestinnän vaikuttavuutta!

Share

Written by

Soila Oinonen

Soila Oinonen

Designer

  • soila@exovedesign.com

More from the blog