Haminan Kaupunginmuseo tarjoaa museovierailleen ainutlaatuisia kulttuurikokemuksia ja historiallisen oppimisen mahdollisuuksia. Museo on perustettu vuonna 1957 ja nykyinen näyttelykokonaisuus avattiin yleisölle vuonna 2021. Yksi näyttelykokonaisuuden tiloista on museon kulmahuoneessa sijaitseva “Katariinan Kamari”. Sinne on koottu historiallista tietoa Venäjän keisarinna Katariina Suuren ja Ruotsin Kustaa III:n tapaamisesta Haminassa vuonna 1783. Tila on kooltaan pieni ja haastava koko museon näyttelykokonaisuuden kannalta.
Tavoitteena tilan elävöittäminen
Haminan Kaupunginmuseo halusi tuoda tilaan uudenlaista sisältöä, joka lisäisi sen elämyksellisyyttä ja merkitystä. Tavoitteena oli historian henkilöiden tuominen nykypäivään tavalla, joka puhuttelisi myös nuorempaa digitaaliseen ympäristöön tottunutta sukupolvea. Exove Design konseptoi ja toteutti tilaan uuden sukupolven museoelämyksen, joka perustuu erilaisiin tekoälyratkaisuihin. “Elävä taulu” -nimisessä teoksessa kaksi tekoälyllä luotua taulua keskustelevat keskenään. Tauluissa esiintyvät tekoälyn generoimat hahmot Katariina Suuresta ja Ruotsin kuningas Kustaa III:sta, joiden väliseen dialogiin on tuotu tietoa sekä historiallisesta valtapelistä että kevyemmistä hallitsijoiden yhteisistä intresseistä.
“Työskentely lähti lennokkaasti liikkeelle ideointityöpajasta. Ajatus kokonaan tekoälyn avulla tuotetusta ratkaisusta tuli Exovelta ja lopputuloksen onnistuneisuus ylitti odotuksemme. “-Paula Kouki, Museojohtaja
Toteutus perustuu eri tekoälyratkaisuihin
Teos toteutettiin alusta loppuun erilaisilla uuden sukupolven tekoälyratkaisuilla:
1. Tekstin käsittely ja käännökset toteutettiin ChatGPT:n avulla.
2. Taulujen kuvat tuotettiin DreamStudio:n avulla.
3. Hahmojen liikkeet ja puhe taas toteutettiin D-ID:lla.
“Olemme aikaisemminkin toteuttaneet museoiden näyttelyihin sisältöjä uuden teknologian avulla, mutta tämä projekti oli erityisen mielenkiintoinen, koska pääsimme ensimmäistä kertaa yhdistelemään erilaisia tekoälysovelluksia kuvan ja tekstin tuotannosta videoiden luomiseen,” kertoo projektin vastaava suunnittelija Markus Aranko Exove Designilta.
Elävä Taulu antoi Katariinan Kamarille aivan uuden merkityksen. Teos muutti huoneen museon sydämeksi, taulujen dialogin vangitessa huoneeseen sisään astuvan vierailijan ja hallitsijoiden keskustelun kaikuessa museon käytävillä. Uusitun Katariinan kamarin avajaisissa teos ihastutti ja keräsi paljon positiivista palautetta, sen on kerrottu herättäneen kiinnostusta myös nuoremmissa museovierailijoissa.
“Parasta oli yleisön kaikin puolin positiivinen reaktio eläviin tauluihin kun uudistettu Katariinan kamari avattiin. Jopa teini-ikäiset kiinnostuivat siitä,”
-Paula Kouki, Museonjohtaja
Lue täältä, miten elävöitimme Helsingin kaupunginmuseon näyttelyä AR-pelin avulla.