Blogi

Haetko vaikuttavuutta? Ota strategia viestinnän pohjaksi

Julkaistu

02.01.2023

Viestijälle tuttuja termejä ovat vuosikello, sisältösuunnitelma ja sisältöstrategia. Viestijän työhön kuuluu tuottaa vuoden mittaan lukuisia yksittäisiä sisältöjä ja kampanjoita eri kanaviin sekä seurata niiden menestymistä analytiikan avulla. Mutta kuinka moni pysähtyy miettimään työnsä vaikuttavuutta koko organisaation tulevaisuuteen ja näkee itsensä muutoksen avaintekijänä? Mielestämme verkkoviestinnässä on valtavasti hyödyntämätöntä potentiaalia, ja ankkuroimalla viestintätyön organisaation strategiaan luodaan todellista vaikuttavuutta. Silloin jokainen julkaistu viesti ajaa muutosta toivottuun suuntaan.

Miksi viestijän pitäisi kiinnostua strategiasta?

Strategia ja visio määrittävät organisaation tahtotilan – millaista tulevaisuutta organisaatio rakentaa, ja millaisilla työkaluilla ja toimintatavoilla sinne halutaan päästä. Strategia kertoo muutoksesta sekä organisaation sisällä että sen toimintaympäristössä. Jotta muutos konkretisoituu, on tehtävä töitä monella rintamalla. Yksi tärkeimmistä työkaluista muutoksen aikaansaamiseksi on viestintä: Viestinnällä organisaatio luo kuvaa tulevaisuudesta, ja vaikuttaa nykyhetken muokkautumiseen toivottuun suuntaan. Viestintä on muutoksessa avainroolissa ja toimii strategian toteuttamisen etujoukoissa.

Jotta liiketoiminta kehittyy toivottuun suuntaan, viestinnälle tarvitaan selkeät tavoitteet. Viestijälle hyödylliset tavoitteet saadaan purkamalla strategia viestinnän painopisteiksi eli fokusalueiksi, joiden avulla asioita ylätasolla käsittelevä strategia konkretisoituu selkeiksi viesteiksi ja sisällöiksi.

Pura viestinnän fokusalueet strategiasta

Organisaation strategia on usein pitkän harkinnan tulos, ja se sisältää suuren määrän tietoa puristettuna tiiviiseen pakettiin. Lue strategia tarkalla silmällä viestinnän näkökulmasta purkaaksesi auki tärkeät fokuslaueet. 

Tutki ja pohdi merkityksiä lause lauseelta ja asia tai jopa sana kerrallaan:

  • Mikä on organisaatiomme tavoite? Mitä tuotamme tai haluamme saada aikaan?
  • Mitä strategia kertoo kohderyhmistä? Kelle viestimme?
  • Mitä haluamme saada aikaan kussakin kohderyhmässä?

 

Kun strategian tärkeät osat tai viestit on tunnistettu, voidaan pohtia miten niitä toteutetaan käytännössä. Usein strategiasta on mahdollista tunnistaa konkreettisia toimintatapoja, periaatteita ja jopa sisältöjä tai kanavia.

Fokusalueiden tunnistaminen ja viestinnän toimintasuunnitelman luominen ovat ensimmäisiä askeleita matkalla kohti vaikuttavampaa viestintää. Seuraavaksi on hyvä keskittyä myös mittaristoihin ja onnistumisen seuraamiseen kohderyhmäymmärryksen kartuttamiseen ja siihen, millainen viestinnällinen kokonaisuus yksittäisistä sisällöistä muodostuu. Mutta tätä matkaa voi kulkea askel kerrallaan – kun suunnitelma on kunnossa, jokainen julkaistu sisältö kuljettaa sinua oikeaan suuntaan.

Kaipaatko apua viestinnän tavoitteiden kirkastamiseen? Ota yhteyttä!

Share

Written by

Soila Oinonen

Soila Oinonen

Designer

  • soila@exovedesign.com

More from the blog