Blogi

Hakukoneoptimointi ChatGPT:n avulla

Julkaistu

01.11.2023

Haluatko lisätä verkkosivustosi näkyvyyttä hakukoneissa ja tavoittaa enemmän potentiaalisia asiakkaita? Avainsanatutkimus on ensimmäinen askel tähän suuntaan.

Seuraavassa kerron, kuinka voit tehdä tehokkaan avainsanatutkimuksen ChatGPT:n avulla ja optimoida sivustosi sisällön näiden avainsanojen avulla. Tämä blogikirjoitus on kolmas osa blogikirjoitusten sarjaa “Robotti työkaverina”. 

Voit toistaa tässä kirjoituksessa kuvatun prosessin siinä käytetyn esimerkkidatan ja -syötteen avulla, joka löytyy täältä. Käytän tässä esimerkkinä blogikirjoitusta AI:n vaikutuksista asiakaspalveluun, jonka SEO-optimoinnin esittelen tässä blogikirjoituksessa.

1. Anna ChatGPT:n syötteeseen kuvaus siitä mitä olet tekemässä.

Tämä auttaa sitä hahmottamaan kontekstin.

Huomaa että saat vastaukset aina kun annat jonkin syötteen. Esimerkissä ChatGPT generoi kokonaisen blogitekstin ymmärtämättä miksi tai kenelle teksti on tarkoitettu. Muista aina pysyä alkuperäisessä suunnitelmassa ja seuraa tällä kertaa tässä annettua ohjeistusta tarttumatta ChatGPT:n antamiin vinkkeihin.

Ruutukaappaus ChatGPT:stä, jossa käyttäjä kertoo mitä on tekemässä.

2. Määrittele kohderyhmäsi

Aloita syöttämällä ChatGPT:lle kohderyhmää kuvaavan persoonan tiedot. Tämä voi olla esimerkiksi fiktiivinen hahmo, joka edustaa ihannesiakastasi. Mitä enemmän tietoa annat, sitä paremmin ChatGPT löytää relevantteja avainsanoja. Voit myös generoida suoraan ChatGPT:n avulla kuvauksen kohderyhmästäsi. Huomioi kuitenkin, että se generoi suurinpiirteisen kuvauksen antamiesi ohjeiden tarkkuuden perusteella, joka ei kuvaa tarkasti sinun oikeaa asiakastasi.

Lue lisää kohderyhmiesi määrittelystä täältä.

Antamasi persoonan kuvauksen jälkeen ChatGPT generoi jälleen kosolti tietoa. Tässä vaiheessa voit löytää jotakin hyödyllisiä vinkkejä raakatekstin muotoiluun, mutta edetään kuitenkin vielä suunnitelman mukaisesti.

3. Avainsanojen listaus SEO-optimoinnin pohjaksi

Hyvien SEO-avainsanojen generointiin saat tarkennusta syöttämällä alustavan listan sanoja ChatGPT:lle, joiden pohjalta se voi luoda avainsanoja hakukoneoptimointia varten. Tämä ei kuitenkaan ole pakollista. Antamasi sanalistaus voi koostua esimerkiksi tuotteistasi, palveluistasi tai muista aiheista joita haluat sisällyttää kirjoittamaasi artikkeliin.

Mitä enemmän annat sanoja, sitä paremmin ChatGPT voi generoida SEO-avainsanoja niiden pohjalta. Voit rajoittaa ChatGPT:n listan perusteella antamien sanojen määrää esim. 50 kappaleeseen. Sen generoimissa pitkissä avainsanalistoissa sanojen relevanssi yleensä laskee nopeasti loppua kohti mentäessä.

Tässä vaiheessa esimerkkitehtävää huomataan, että ChatGPT:n 3.5-ilmaisversio ei ole aina hyvä käsittämään tehtävänantoa ja tarvitsee toisinaan ohjeistusta tehdäkseen sen, mitä siltä haluttiin. Tässä tapauksessa tilanteen voi korjata yksinkertaistamalla ohjeistusta ja toistamalla antamaasi tehtävää. Kärsivällisyys palkitaan ja saat lopulta haluamasi tuloksen.

 

Ruutukaappaus ChatGPT:stä, jossa käyttäjä kertoo mitä on tekemässä.
Sain komentaa ChatGPT:tä useamman kerran ennen kuin se antoi avainsanat niin kuin pyysin.

4. Avainsanojen relevanssin ja hakuvolyymin tarkistaminen

Seuraavaksi siirrytään tarkistamaan GPT:n antamien SEO-avainsanojen sopivuus. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että avainsanojen tulee olla ajankohtaisia ja hakumäärältään suuria, mutta ei kuitenkaan liian kilpailtuja. Tarkista myös että sanat ovat oikeasti relevantteja liiketoimintasi kannalta.  Sanat voidaan tarkistaa siihen tarkoitetuilla töykaluilla, kuten Semrush. Myös Googlen Keyword Planner on myös ilmaispalvelu, joka voi auttaa sinua arvioimaan avainsanojen relevanssia ja hakuvolyymeja.

Tässä tapauksessa kolme ChatGPT:n tuottamista avainsanoista osoittautui relevanteiksi.

Näkymä semrush-työkalusta. SEO-avainsanoja taulukoituina.
Näkymä SemRush-työkalun Keyword Overvie-näkymästä, jolla voidaan tutkia ChatGPT:n antamien avainsanojen relevanssia.

5. Tekstin SEO-optimointi avainsanojen avulla

Nyt voit syöttää ChatGPT:lle sekä alustavan sekä tekstin että avainsanat. Ohjeista ChatGPT:tä syötteessä SEO-optimoimaan teksti antamillasi avainsanoilla.

ChatGPT optimoi annetun tekstin valittujen avainsanojen mukaan, huomioiden niiden luonnollisen esiintymisen ja oikean kontekstin.

Esimerkissä ChatGPT jätti Data-analytiikka-sanan ensin pois. Pyysin sitä lihavoimaan avainsanat tekstistä varmistukseksi ja sitten vielä erikseen lisäämään data-analytiikka-avainsanan kirjoitukseen.

6. Tekstin viimeistely

Pyydä ChatGPT:ltä vielä ohjeistus avainsanoilla optimoidun tekstin viimeistelyyn. Viimeistele tekstisi saamiesi vinkkien mukaan. Tarkista, että avainsanat on sijoitettu luontevasti ja että teksti on selkeä ja ymmärrettävä kohderyhmällesi. Tässä vaiheessa on tärkeää käydä teksti ajatuksella läpi. Näin varmistetaan että se on korkealaatuista, eikä avainsanojen perusteella generoitu teksti dominoi sisältöä liioiksi.

Huomaa että tekstin SEO-optimointi ei rajoitu pelkästään avainsanojen käyttöön. Myös tekstin muotoilu, tyyli, kuvien käyttö ja esim. linkitys toisiin sisältöihin ovat tärkeitä hakukonenäkyvyyteen vaikuttavia tekijöitä, kuten ChatGPT:kin osaa neuvoa.

Katso täältä vinkkejä SEO:n hyödyntämisestä vaikuttavassa viestinnässä.

7. Lopputulos

Nähdäkseni miten ChatGPT onnistui kirjoituksen SEO-optimoinnissa, toin kirjoituksen (linkki). Lisäsin siihen placeholder-kansikuvan ja yhden kuvan tekstin keskelle.  Linkkasin lisäksi muutaman termin toisille sivustoille ja omalle sivustollemme. Käytän SEO:n onnistumisen arviointiin Word Pressissä AIOSEO-pluginia, joka antaa alati päivittyvän arvion tekstin optimoinnin tasosta. Tämä antoi tekstille arvosanan 77/100 mikä ei ole ollenkaan huono tulos.

Kuvia voit muuten generoida ChatGPT4:n avulla, joka on integroitu DALL-E-tekoälyn kuvageneraattoriin. Tästä lisäohjeistusta blogisarjan toisessa osssa.

Yhteenveto

ChatGPT:ltä saat apua sisältöjesi hakukonenäkyvyyden parantamiseen. Muista kuitenkin aina tarkistaa lopputulos. ChatGPT sortuu tuon tuostakin epätarkkuuksiin ja toisinaan sen käyttö vaatii kärsivällisyyttä. Mikäli sinulla on tarvetta käyttää ChatGPT:ä SEO-optimoinnissa usein ja ammattimaisella tasolla, suosittelen että otat käyttöön ChatGPT:n 4. kehitysversion, joka on tarkempi ja “älykkäämpi”.

Mitä muuta robottikollegalla voi tehdä?

Pohditko, mitä muita tehtäviä ja prosesseja omassa roolissasi voisi tehostaa innovatiivisen automatisoinnin avulla? Tarjoamme räätälöityä AI-koulutusta, joka auttaa sinua tunnistamaan ja ratkaisemaan juuri sinun liiketoimintasi haasteet.

Kiinnostaako? Tutustu koulutukseemme.

Flat vignette illustration on a white background depicting a likable robot's hand with a pointing finger, drawn in a friendly and simplistic style reminiscent of the previously referenced image.
Jätä tylsät hommat robolle ja keskity itse olennaiseen.

Share

Written by

Pekka Antti-Poika

Pekka Antti-Poika

Futunautti

  • pekka@exovedesign.com
  • +358 40 587 6859

More from the blog