Blogi

Lämpökartta: nopea tapa ymmärtää sivuston toimivuutta

Julkaistu

06.10.2022

Lämpökartta on analytiikan työkalu, jonka avulla voi seurata ja analysoida vierailijoiden liikkumista tietyllä verkkosivuston sivulla. Lämpökartta nauhoittaa sivulla vierailevien hiiren kursorin liikettä, klikkauksia ja scrollaamista, ja koostaa kerätyt tiedot selkeiksi kuviksi. Scroll map-kuvasta on helppo nähdä sivun “kuumimmat” ja “kylmimmät” kohdat, eli asiat, jotka herättävät kiinnostusta ja toisaalta asiat, jotka jäävät huomiotta.

Mikä on lämpökartta?

Lämpökartta on analytiikan työkalu, jonka avulla voi seurata ja analysoida vierailijoiden liikkumista tietyllä verkkosivuston sivulla. Lämpökartta nauhoittaa sivulla vierailevien hiiren kursorin liikettä, klikkauksia ja scrollaamista, ja koostaa kerätyt tiedot selkeiksi kuviksi. Scroll map-kuvasta on helppo nähdä sivun “kuumimmat” ja “kylmimmät” kohdat, eli asiat, jotka herättävät kiinnostusta ja toisaalta asiat, jotka jäävät huomiotta.

Miten lämpökartta voi auttaa sivuston kehittämisessä?

Lämpökartta on helppo ja nopea tapa tarkastaa tärkeimpien sivujen toimivuus ja löytää sivuston kipukohdat. Kuva kertoo nopeasti miten hyvin tärkeät asiat löytyvät sivulta ja mitkä asiat kiinnittävät vierailijan huomion. Tiedon avulla epäkohtiin on helppo puuttua ja kokeilla vaihtoehtoisia ratkaisuja.

Kartat auttavat myös analysoimaan ja ymmärtämään analytiikan lukuja. Yhdistelemällä ymmärrystä vierailijan käyttäytymisestä eri sivuilla ja lukujen kertomaa tietoa ilmiöiden suuruudesta saa kattavamman kuvan siitä, mitä sivustolla tapahtuu ja mitkä asiat vaikuttavat tuloksiin ja onnistumiseen. Seuraavassa esimerkki, mitä scrollauskartan avulla voi oppia sivuston toimivuudesta.

Scroll map – kuinka pitkälle vierailija jaksaa scrollata?

Nykyiset verkkosivut ovat usein pystysuunnassa pitkiä ja sisältävät monenlaisia nostoelementtejä, joiden tarkoitus on herättää vierailijan huomio ja ohjata hänet eteenpäin seuraavaan kiinnostavaan sisältöön. Kuvan sivu on rakennettu esimerkkiä varten lajin tyypilliseksi edustajaksi: bannereita sivun alussa, tekstiä sivun pääsisältönä ja erilaisia nostoja ja uutiskirjeen tilauslomake sivun alaosassa. Tämän sivumallin toimivuus edellyttää, että vierailija malttaa scrollata pitkää sivua ja tutustua sisältöihin, ja että jatkopolut on esitetty oikealla tavalla ja oikeassa kohdassa. Kuitenkin jokainen sivusto erilaisine sisältöineen, kohderyhmineen ja ilmeineen on yksilö – mistä siis tietää, toimiiko juuri minun sivustoni?

Scrollauskartta paljastaa nopeasti, toimiiko sivupohja toivotulla tavalla. Nauhoitetaanpa esimerkkisivustamme kuvitteelliset lämpökartat, ja tutkitaan mitä tulokset kertovat:

Esimerkin 1 kuvitteellinen lämpökartta kertoo, että sivun kuumin alue on heti sivun alussa, ja katkeaa kuin leikaten pian ensimmäisen näkymän jälkeen. Tämä kertoo, että vierailijat näkevät sivusta vain yläosan, ja jatkavat heti sen jälkeen seuraavalle sivulle valikon kautta tai poistuvat. Apua, sivun pääsisältö ja koko alaosa jäävät siis näkemättä! 

Kuvakaappausesimerkki lämpökartasta. Sivunäkymän päälle sijoitettu värigradientti kertoo siitä, mitä osaa sivusta on katsottu eniten.

Esimerkissä 2 vierailijat ovat scrollanneet pidemmälle, ja suuri osa heistä on nähnyt koko tekstisisällön. Mutta heti tekstin päättyessä lämpökartta viilenee nopeasti, ja sivun alaosan nostot ja uutiskirjeen tilaus jäävät näkemättä. Voi ei, onko nyt sanottava hyvästit jatkopoluille ja konversioille?

Kuvakaappausesimerkki 2 lämpökartasta. Tässä kuvassa kuvan päälle sijoitetun värigradientin keltainen väri ulottuu alemmas, mikä kertoo siitä, että sivua on scrollattu keskimäärin alemmas.

Vaikka nämä esimerkit onkin rakennettu tätä blogia varten, törmään vastaaviin tilanteisiin työssäni yllättävän usein. Monimutkaisen verkkopalvelukokonaisuuden rakentamisen ja ylläpidon pyörteissä unohtuu helposti, että paras arvio onnistumisesta tulee aidoilta käyttäjiltä. Mutta vaikka sivustosi ensimmäinen lämpökartta ei näyttäisikään mairittelevalta, ei toivo ole menetetty – olet uskaltanut ottaa ensimmäisen askelen kohti parempaa, onneksi olkoon! Tästä eteenpäin työ muuttuu kiinnostavammaksi, palkitsevammaksi ja merkityksellisemmäksi. Käyttäytymisdatan pohjalta pystyt puuttumaan asioihin, jotka taatusti parantavat sekä sivuston että oman työsi tuloksia. Alkuun pääset vaikkapa näillä stepeillä:

Tutki tuloksia tarkemmin

Minne vierailijat katoavat, kun lämpökartta viilenee? Yhdistämällä scrollauskartan tarjoaman ymmärryksen analytiikan Exit rate -lukuun (kuinka moni poistuu sivustolta kyseisen sivun nähtyään) ja Next Page Path -tietoon (mille sivuille vierailijat ovat jatkaneet seuraavaksi kyseisen sivun nähtyään) hahmotat tarkemmin, mitä sivulla tapahtuu ja minne liikenne siitä jatkaa.

Mieti sivun tarkoitus

Mikä on sivun tärkein viesti ja millainen rooli sivulla on sisältöjen kokonaisuudessa? Mihin vierailijan huomion haluttaisi kiinnittyvän? Korosta tärkeintä asiaa.

Luovu turhasta

Haittaako turha häly sivun tärkeimmän viestin välittymistä? Kannattaako käyttää aikaa sisällön ylläpitämiseen, jos vierailijat eivät näe sitä? Karsi ylimääräistä ja keskitä aikasi sisältöihin, joiden tiedät tuottavan arvoa.

Muista seurata

Sivuston ja sen sisällön kehittäminen on jatkuva prosessi. Valmista ei tule kerralla eikä ole tarkoituskaan. Tsekkaa tilanteen edistyminen säännöllisesti!

Miten saan lämpökartat käyttööni?

Lämpökarttojen keräämiseen löytyy monia erilaisia vaihtoehtoja. Tässä meidän suosikkimme:

Hotjar: helppo asentaa Tag Managerin kautta.

Siteimprove-analytiikka: laaja setti työkaluja käyttäytymisen ymmärtämiseen, ja lämpökartat joita voit tarkastella myös segmenteittäin.

Kannattaa kokeilla, opit varmasti uutta sivustostasi!

 

Kiinnostaako arvio sivustosi tilasta tai kaipaatko apua kehittämiseen? Ota yhteyttä, me autamme mielellämme.

 

Share

Written by

Pekka Antti-Poika

Pekka Antti-Poika

Futunautti

  • pekka@exovedesign.com
  • +358 40 587 6859

More from the blog