Blogi

Search Console: pikaopas aloittelijalle

Julkaistu

06.08.2022

Search Console on yksi Googlen tarjoamista ilmaisista työkaluista, joka ehdottomasti kannattaa ottaa käyttöön. Search Consolen avulla pääset tutustumaan siihen, miten sisältösi pärjäävät hakukoneissa ja millä hakusanoilla kävijät löytävät (tai eivät löydä) sivustollesi. Search Consolen työkaluilla pystyt myös auttamaan Googlea hahmottamaan sivustosi rakennetta ja tarttumaan mahdollisiin ongelmakohtiin. Tästä blogista löydät pikakatsauksen Search Consolen tärkeimpiin toimintoihin, jotta saat ne helposti haltuun.

Mikä on Search Console?

Search Console on yksi Googlen tarjoamista ilmaisista työkaluista, joka ehdottomasti kannattaa ottaa käyttöön. Search Consolen avulla pääset tutustumaan siihen, miten sisältösi pärjäävät hakukoneissa ja millä hakusanoilla kävijät löytävät (tai eivät löydä) sivustollesi.

Search Consolen työkaluilla pystyt myös auttamaan Googlea hahmottamaan sivustosi rakennetta ja tarttumaan mahdollisiin ongelmakohtiin. Tästä blogista löydät pikakatsauksen Search Consolen tärkeimpiin toimintoihin, jotta saat ne helposti haltuun.

Miten sisältöni pärjäävät hakutuloksissa: hakukonenäkyvyys ja hakusanat

Search Consolen Performance-osiosta löydät tietoa sivustosi menestymisestä hakutuloslistauksissa ja näet, millä hakusanoilla sivustollesi on päädytty.

  1. Total clicks: kuinka monta kertaa sivustosi hakutuloksia on klikattu.
  2. Total impressions: kuinka monta kertaa sivustosi on ollut hakutulosten joukossa (tämä ei tarkoita, että hakutulosta olisi välttämättä nähnyt kukaan jos sen sijoitus listauksessaon huono).
  3. Average CTR (click through rate): kuinka monta prosenttia hakutuloksista on johtanut sivustolle klikkaukseen.
  4. Average position: hakutuloksen sijoitus tuloslistalla keskimäärin.

Taulukosta näet tulokset lukuina eri näkökulmista.

  • Queries-välilehdeltä näet hakusanat, joilla sivustosi on osunut hakutuloksiin.
  • Pages-välilehdeltä näet sivut, jotka ovat keränneet hakutuloksia.

 

Kurkkaa myös muille välilehdille, liiketoiminnastasi riippuen ne voivat tarjota kiinnostavia löydöksiä!

Vinkki: Klikkaa myös Average CTR ja Average position kuvaajasta päälle, niin näet ne tulostaulukossa.

Vinkki: Voit tutkia tietoja pidemmältä ajanjaksolta tai perehtyä tiettyyn ajankohtaan muuttamalla tarkasteltavaa ajanjaksoa. Saman painikkeen alta löytyy myös mahdollisuus vertailla edelliseen vastaavaan jaksoon.

Vinkki: voit rajata hakusanoja Query-filtterin avulla, niin löydät kiinnostavat sanat helpommin.

Vinkki: Voit tarkastella yksittäisen sivun tuloksia Page-filtterillä, suodattamalla sivun osoitteen perusteella.

Mistä tiedän, että kaikki sivuni on huomioitu hakutuloksissa: Sivuston indeksointi

Indeksointi on hakukoneen tapa pitää kirjaa olemassa olevista sivuista. Jos tiettyä sivua ei ole indeksoitu, hakukone ei tiedä sen olevan olemassa eikä se siten voi näkyä myöskään hakutuloksissa. Search Consolesta voit tarkastaa sivustosi indeksointitilanteen ja löytää mahdolliset virheet. Voit ladata Search Consoleen sivustosi sivukartan (sitemap), mikä auttaa Googlea hahmottamaan sivuston rakenteen ja varmistamaan, että kaikki sivut löytyvät hakutulosten rekisteristä.

Miksi sivuni ei näy hakutuloksissa: Tietyn sivun indeksointitilanteen tarkastaminen

Jos epäilet virhettä jonkin sivun hakukonenäkyvyydessä, voit tarkastaa sivun indeksointitilanteen Search Consolen URL Inspect työkalulla. Näin näet mahdolliset virhetilanteet ja voit korjata ne.

Päivitin sisältöäni, miten saan muutokset näkymään hakutuloksissa: Uudelleenindeksoinnin pyytäminen

Hakukoneen botit indeksoivat sivuja uudelleen (eli päivittävät hakukoneen rekisteristä löytyviä tietoja) tietyin aikavälein. Koska indeksoitavaa sisältöä on netissä niin paljon, väli voi venähtää innokkaan hakukoneoptimoijan näkökulmasta liian pitkäksi. Jos olet juuri tehnyt hakukoneoptimointiin liittyviä muutoksia tietylle sivulle, voit pyytää sivun uudelleenindeksointia Search Consolen kautta. Näin saat Googlen rekisterissä olevat tiedot sivusi sisällöstä päivittymään ajan tasalle.

Share

Written by

Pekka Antti-Poika

Pekka Antti-Poika

Futunautti

  • pekka@exovedesign.com
  • +358 40 587 6859

More from the blog