Strategiassa yhdenvertaisuus
Kognitiivinen saavutettavuus tarkoittaa, että verkkopalvelu on suunniteltu niin, että sen käyttö ja siinä olevan tiedon ymmärtäminen on mahdollisimman helppoa. Kun verkkopalvelu on helppokäyttöinen ja selkeä, myös henkilöt, joilla on kognitiivisia haasteita, pystyvät hyödyntämään sitä. (Lähde: Selkeästi meille -sivusto)
Tampereen kaupunki pyrkii strategiassaan edistämään yhdenvertaisuutta ja yhteisöllisyyttä. Osana tätä tavoitetta kaupunki haluaa varmistaa, että sen verkkopalvelut ovat kaikkien tamperelaisten saavutettavissa. Kognitiivinen saavutettavuus on tässä keskeisessä roolissa, sillä se varmistaa, että sivuston käyttö ja tiedon löytäminen on helppoa erilaisille käyttäjille, myös niille, joilla on kognitiivisia haasteita.
Tässä projektissa tutkimme Tampere.fi-sivuston nykytilannetta keskittyen erityisesti tiedonhaun ja käyttöliittymän käyttökokemukseen. Osallistimme monipuolisesti eri käyttäjäryhmiä, jotta sivustoa voidaan kehittää palvelemaan tamperelaisten erilaisia tarpeita mahdollisimman hyvin. Tämä projekti on osa sivuston jatkuvaa kehittämistä, joka alkoi nykyisen sivuston julkaisun yhteydessä kesällä 2022.
“Tämä tutkimus antoi meille arvokasta tietoa siitä, kuinka hyvin Tampere.fi-sivusto palvelee eri käyttäjiä heidän erityyppisissä tarpeissaan. Saimme selkeitä suosituksia siitä, miten voimme edelleen parantaa sivustomme kognitiivista saavutettavuutta ja varmistaa, että kaikki tamperelaiset löytävät tarvitsemansa tiedon helposti ja vaivattomasti”, kertoo verkkoviestinnän viestintäpäällikkö Satu Aalto Tampereen kaupungilta
Kaupunkilaisten osallistaminen
Tutkimukseen osallistui 16 henkilöä, jotka edustivat Tampereen kaupungin sivujen yleisimpiä käyttäjiä – nykyisiä ja tulevia tamperelaisia eri elämäntilanteissa. Tampere.fi-sivuja arvioivat muun muassa työssäkäyvät, työnhakijat, opiskelijat, vammaiset henkilöt, ikääntyneet, nuoret ja lapsiperheet.
Exove Designin asiantuntijat ohjasivat testaussessioita, joissa arvioitiin Tampere.fi-sivuston kognitiivista saavutettavuutta käyttäjäryhmäkohtaisten tiedonhakutehtävien avulla. Tehtävissä tarkasteltiin esimerkiksi, kuinka selkeä ja yksinkertainen sivuston valikkorakenne on ja löytyvätkö toiminnot tutuilta paikoilta. Lisäksi selvitettiin, tuottaako sivuston hakukone helposti ymmärrettäviä hakutuloksia ja erottuvatko linkit muusta sisällöstä.
Testaajilla oli mahdollisuus etsiä tietoa esimerkiksi uimahallien ja harrastuspaikkojen sijainneista, kaupungin päätöksenteosta sekä varhaiskasvatuksen vaihtoehdoista. Näin saatiin tietoa siitä, kuinka helposti käyttäjät löysivät ja ymmärsivät tarvitsemansa tiedon ja kuinka hyvin sivuston teksti, valikot ja rakenteet vastasivat heidän tarpeisiinsa. Jokaisessa sessiossa edettiin testaajan omaan tahtiin, jotta voitiin arvioida, tukeeko sivusto käyttäjää tekemään hakuja ja navigoimaan tutulla ja selkeällä tavalla.
Tuloksista varmuutta ja jatkoaskelia
Tutkimuksen tulokset olivat pääosin positiivisia. Sivustoa pidettiin selkeänä ja helposti navigoitavana, ja käyttöliittymäelementtien koettiin toimivan hyvin. Sivusto sai erityisesti kiitosta eri käyttäjäryhmien huomioimisesta omilla sisällöillä.
Sivuston heikkoudet olivat tyypillisiä vastaaville suurille ja tietopainotteisille sivustoille. Suurimmat haasteet liittyivät pitkiksi ja monimutkaisiksi venyneisiin sisältöpolkuihin. Koska sivuston rakenne ja perusperiaatteet ovat kuitenkin kunnossa, haasteiden korjaamiseksi voidaan esimerkiksi tarkastella otsikointeja ja ryhmittelyjä.
Tutkimuksen tuloksena Tampere sai:
- Selkeät ja konkreettiset toimenpide-ehdotukset kognitiivisen saavutettavuuden kehittämiselle liittyen erityisesti näihin:
- Sivurakenteet,
- Sisältökokonaisuuksien sisäinen navigointi,
- Elementtien käyttötavat,
- Haastavimpien sisältöpolkujen tunnistaminen
- Syventynyt ymmärrys kohderyhmäymmärrys, jonka avulla Tampere voi entistä saavutettavammalla viestinnällä tukea strategista tavoitettaan yhdenvertaisuuden lisäämisestä.
Näin voimme auttaa sivua kognitiivisen saavutettavuuden kanssa:
Tarjoamme ratkaisuja, joilla varmistetaan, että verkkosivustosi on helposti ymmärrettävä ja käytettävä kaikille käyttäjille. Voimme auttaa organisaatiotasi esimerkiksi kognitiivisen saavutettavuuden auditoinnissa, käytettävyystestauksessa tai sisällöntuottajien sparrauksessa, jotta sisältö on selkeää, loogisesti jäsenneltyä ja saavutettavaa kaikille käyttäjille, mukaan lukien ne, joilla on kognitiivisia rajoitteita.
Tutustu saavutettavuuden starttipaketteihimme täältä.
Lue lisää muista asiakastarinoistamme:
Terveyttä ja turvaa kainuulaisille hyvinvointialueen verkkopalvelun kehittämisen avulla
Rinnekodit.fi – käyttäjäystävällinen, kaunis ja käytettävä sivusto