Blogi

Toimivampia sote-palveluita ihmislähtöisen suunnittelun avulla

Julkaistu

24.09.2024

Ihmislähtöinen suunnittelu (Human-Centered Design, HCD) on luova lähestymistapa ongelmanratkaisuun. Sen lähtökohtana on käyttäjien tarpeiden ja kokemusten syvällinen ymmärtäminen, läpi koko suunnitteluprosessin. Lopputuloksena syntyy ratkaisu, jotka vastaavat näihin tarpeisiin. Ihmislähtöisessä suunnittelussa pyritään varmistamaan, että lopputuotteet ovat käytännöllisiä, helppokäyttöisiä ja merkityksellisiä käyttäjilleen.

Ihmislähtöinen suunnittelu (HCD) on prosessi, jossa keskitytään käyttäjien tarpeiden syvälliseen ymmärtämiseen ongelmanratkaisun ja suunnittelun kautta. Tavoitteena on kehittää käytännöllisiä ja helppokäyttöisiä tuotteita, palveluita tai järjestelmiä, jotka parantavat käyttäjien elämänlaatua ja tehostavat arjen sujuvuutta. Prosessi jakautuu kolmeen päävaiheeseen:

 

  1. Tutkimus: kerätään tietoa käyttäjien tarpeista ja toimintaympäristöstä esimerkiksi haastattelujen, havainnoinnin ja työpajojen kautta.
  2. Ideointi: Kerätyn tiedon pohjalta luodaan luovia ratkaisuja, jotka vastaavat tunnistettuihin tarpeisiin.
  3. Prototyyppien kehittäminen ja testaus: Kehitetyt ideat muutetaan prototyypeiksi, joita testataan käyttäjillä. Saadun palautteen perusteella prototyyppejä hiotaan kunnes lopputulos on valmis.
  4. Lanseeraus ja onnistumisen mittaaminen: parannetaan protoyyppien testauksessa saatujen havaintojen mukaan. Tehdään lanseeraus ja seurataan tuloksia – parannetaan tarpeen mukaan.

 

HCD on erityisen tärkeä sote-palveluiden kehittämisessä, missä käyttäjäkeskeiset ratkaisut parantavat potilaiden hoitokokemusta. Suunnittelutapana HCD yhdistää empatian, teknologian ja käyttäjäymmärryksen. Tuloksena saadaan palveluita, jotka vastaavat potilaiden aitoihin tarpeisiin.

1. Osallista käyttäjiä empatian avulla

Ihmislähtöisen suunnittelun ytimessä on aito empatia ja potilaiden osallistaminen palvelujen suunnitteluun. Esimerkiksi Yhdysvaltain terveysministeriön Health+ -ohjelma on esimerkki siitä, miten potilaat otetaan aktiivisesti mukaan heitä koskevien ratkaisujen kehittämiseen. Tämä lähestymistapa auttaa tunnistamaan heidän todelliset tarpeensa, mikä johtaa parempiin ja yksilöllisempiin hoitoratkaisuihin. Tämä on nähty erityisesti pitkäaikaisten COVID-oireiden ymmärtämisessä ja hoitamisessa Health+ -mallin avulla​.

2. Helpota kaikkien arkea helppokäyttöisten sovellusten avulla

Teknologian ja ihmislähtöisen suunnittelun yhdistäminen parantaa terveydenhuollon palveluita merkittävästi. Helppokäyttöiset ja intuitiiviset digitaaliset työkalut parantavat niin potilaiden kuin terveydenhuollon ammattilaistenkin kokemusta. Teknologian avulla voidaan esimerkiksi helpottaa lääkemääräysten käsittelyä ja hallintaa, mikä vähentää virheitä ja parantaa potilasturvallisuutta. On hyvä muistaa että teknologian hyödyntäminen terveydenhuollossa vaatii jatkuvaa käyttäjäpalautteen keräämistä ja iterointia.

Lue tästä linkistä miten autoimme Syöpäjärjestöjä personoidun verkkopalvelun kehityksessä, jonka avulla syöpään sairastuneet löytävät helpommin omaan tilanteeseensa sopivaa luotettavaa tietoa. 

3. Jaa ymmärrystä eri organisaatioiden välillä

Yhteistyö terveydenhuollossa on elintärkeää, ja HCD voi tehostaa eri tiimien välistä koordinaatiota. Kun järjestelmät on suunniteltu ottaen huomioon eri käyttäjäryhmien tarpeet ja toiminnot, parantuvat niin diagnostiikka, hoitojen koordinointi kuin potilastiedon hallintakin. Esimerkiksi eri erikoisalojen välisen tiedonkulun sujuvoittaminen voi nopeuttaa diagnooseja ja hoitopäätöksiä​.

Katso tästä linkistä, miten autoimme lääkealan konsulttiyhtiö DRA:ta jakamaan tietoa organisaatiossaan, osallistamalla koko henkilökunnan ennakointiprosessiin.

4. Edistä käyttäjäkeskeisyyttä koulutusten avulla

Ihmiskeskeisen suunnittelun soveltaminen koulutus- ja valmennusohjelmissa varmistaa, että terveydenhuollon ammattilaiset saavat tarvitsemansa tuen ja valmiudet potilaskeskeiseen työskentelyyn. Tämä ei ainoastaan paranna hoitohenkilöstön tyytyväisyyttä ja ammatillista kehittymistä, vaan myös potilaiden hoitokokemusta ja -tuloksia. Ihmiskeskeisen suunnittelun periaatteiden mukaisesti suunnitellut koulutusohjelmat voivat esimerkiksi parantaa hoitohenkilökunnan valmiuksia kohdata moninaisia esim. eri kulttuureihin liittyviä potilastarpeita.

Katso tästä linkistä, miten autoimme National University Hospital of Singapore:a parantamaan potilasturvallisuuttaan pelillistetyn turvallisuuskoulutuksen avulla. 

Yhteenveto

Ihmislähtöinen suunnittelu (HCD) on prosessi, joka keskittyy käyttäjien tarpeiden ymmärtämiseen ja ongelmanratkaisuun suunnittelussa. Prosessi on monivaiheinen ja sen ytimessä on tiedonkeruu ja ideointi empatian avulla. Tämä suunnittelutapa on merkittävä sote-palveluissa, koska sen avulla voidaan parantaa potilaiden hoitokokemusta ja lopputuloksia. HCD yhdistää empatian, teknologian ja syvällisen käyttäjäymmärryksen luodakseen palveluita, jotka vastaavat potilaiden aitoihin tarpeisiin ja edistävät parempaa hoitopolkua.

Tarvitsetko sinä apua terveyspalvelujen muotoilun kanssa? Ota yhteyttä niin katsotaan yhdessä ratkaisu haasteisiisi. 

Share

Written by

Pekka Antti-Poika

Pekka Antti-Poika

Palvelumuotoilija

  • pekka@exovedesign.com
  • +358 40 587 6859

More from the blog